Mosty 2012 vedú zo Slovenska do Čiech

02.06.2012 Piešťany

Piešťany 1. júna (TASR) – Desiaty ročník medzinárodného projektu výtvarných umelcov Mosty symbolicky patrí mostom medzi Slovenskom a Českom. Oddnes do polovice júla budú v Piešťanoch v priestoroch Domu umenia vystavovať svoje práce mladí autori a ich pedagógovia z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Akadémie umení v Prahe.

Aj Mosty 2012 sú vstupnou aktivitou každoročného slávnostného otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. V jubilejnom ročníku budú obohatené o výber z diel účastníkov predchádzajúcich ročníkov. Autorka projektu Zora Petrášová uviedla, že doteraz na Mostoch vystavovalo 86 autorov z 11 európskych krajín. "Začali sme Mostmi medzi Slovenskom a Cyprom v roku 2003, potom to bolo Belgicko. V roku 2005 vystavovali so slovenskými nórski umelci, v roku 2006 francúzski. Potom nasledovala spolupráca s Fínskom, Gréckom a Talianskom a so škótskymi priateľmi," uviedla Petrášová. V každom roku dostali príležitosť prezentácie zhruba traja umelci z každej krajiny. Slovensko zastúpili okrem iných Ivan Cvacho, Dušan Polakovič, Dušan Búřil, František Guldan, Pavol Muška, Robert Jančovič ml., Daniel Brunovský, Alexander Kraščevič, Jitka Bezúrová, Marián Komáček. Projekt vždy predstavuje výmenný pobyt výtvarníkov, slovenské výtvarné umenie sa recipročne prezentovalo doteraz v deviatich krajinách Európy.

Desiate Mosty majú sprievodné podujatie v podobe výstavy prác žiakov miestnej základnej umeleckej školy na tému Piešťany - moje mesto. Z družobných Luhačovíc zaslali práce detí, ktoré kreslili stavby slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Plusom Mostov 2012 je aj džezový koncert nielen pre milovníkov hudby a výtvarného umenia.
 

Vyberte región